Anne – Mensen zouden meer moeten praten
Anne is een jonge vrouw die alles mee heeft. Ze is mooi, talentvol en bruist van het enthousiasme. Ze woont en werkt in Amsterdam en staat op het punt om de wereld te veroveren met haar elegante, vrouwelijke ontwerpen. Anne is modeontwerpster en gaat elke maand naar Reinier, haar coach.

Binnenvetter
“Ik ken Reinier via mijn moeder. Zij kwam met Reinier in contact toen vrienden het over hem hadden. Iedereen heeft het altijd over Reinier, hahaha. Ik ken hem sinds mijn veertiende en ben min of meer met hem opgegroeid. Hij was er om mijn moeder te coachen na haar scheiding. Ze is heel beschermd opgevoed en stond er in de opvoeding van mij en mijn zusje alleen voor. Ze had steun nodig. Toen ik veertien was zei mijn moeder dat het voor mij ook goed zou zijn om met Reinier te praten Ik hield altijd alles voor me, was een echte binnenvetter. Ja, ik weet het, zo kom ik niet over. Ik lijk heel open en gooi alles eruit. Toch zal ik nooit het achterste puntje van mijn tong laten zien. Als kind had ik een muur om me heen gebouwd. Mijn moeder had dat in de gaten. Ze heeft het goed gezien.”

Ongrijpbaar
“Ik was een vrij dromerig kind, leefde in mijn eigen wereld. Eigenlijk is dat nu ook nog wel zo. Ik wil wel meer op andere mensen letten maar ik zit vaak vast in mijn eigen gedachten. Ik ben misschien meer egocentrisch dan anderen. Ik ben kan me ergens heel sterk op concentreren en dan ben ik niet zo bezig met wat er om me heen gebeurt. Misschien kan ik daarom ook goed een collectie ontwerpen. Dan ben ik echt maanden bezig met bepaalde patronen, stoffen en modellen. Ik was een creatief kind, was goed in handvaardigheid en toneel -en muziekuitvoeringen. Mensen begrepen me niet altijd, ook mijn klasgenoten niet. Wat een raar kind, dachten ze. Ik was ongrijpbaar.”

Vooruit kijken
“Een kennis zei: ‘ik loop nu bij een psychiater’. Ik zei: ‘dat is fantastisch’. De meeste mensen denken dat je gek bent als je met iemand gaat praten. Ik vind dat mensen veel meer moeten praten. Ook al hebben ze in eerste instantie het gevoel dat ze over niets praten. Er zit altijd wel wat in waar je wat mee kunt, waar je over na kunt denken. Het leuke aan Reinier is zijn doelgerichtheid. We kijken naar de toekomst en hij vraagt me: ‘wat ga je doen’? Dat vind ik prettig, ik houd ervan om vooruit te kijken en niet in het verleden te blijven hangen. We praten ook wel over het verleden en werken met EMDR om bepaalde dingen op te lossen.”

Zakelijk zijn
“Ik vind het, ook in zakelijke sfeer, belangrijk om aan iemand te vragen hoe het met haar gaat. Wat heeft ze de afgelopen weken gedaan, wat houdt haar bezig? Als ik weet dat iemand een ziek kind heeft, vraag ik daar naar. Ik kan met Reinier over mijn bedrijf praten. Hij heeft heel veel kennis en ervaring in het zakenleven en geeft me goede tips. Ik vind het grappig dat het zakelijke blijkbaar ook iets heel persoonlijks is. Ik had moeite met zakelijk zijn. Dat geloven mensen niet, ze zeggen; ja, ja, jij niet zakelijk. Toch is het zo. Hoe drukker ik het krijg met mijn bedrijf, hoe minder tijd ik heb om me druk te maken om zaken die ook op een andere manier geregeld kunnen worden. Ik heb geen tijd meer om mijn kleding heen en weer te brengen. We regelen het nu zo dat iemand deze op komt halen. Vroeger was ik op mijn fiets gegaan. Ik word dus vanzelf zakelijker. Delegeren hoort er bij. Ik denk nu veel vaker: hoe kan ik tijd uitsparen, hoe kan ik hier geld aan verdienen?”

Helder zien
“We werken niet met een bepaald stappenplan omdat Reinier me door en door kent. Als ik met een klant zit die niet kan betalen, zegt hij: ‘misschien moet je naar deze klant toegaan en hem vragen om de factuur in zes keer te betalen.’ Ligt wellicht voor de hand, maar je moet er maar zelf opkomen. De EMDR behandeling heb ik ondergaan omdat ik een motorrijder had aangereden. Toen was ik bang om te rijden. Met EMDR zijn we naar mijn verleden gegaan. Mijn vader reageerde altijd geïrriteerd als ik vroeger een stukje mocht rijden. Ik dacht dat het daar aan lag maar het bleek heel wat anders te zijn. Na de behandeling zie Reinier: ‘je bent nu niet meer bang om te rijden’. Ik dacht dat hij me voor de gek hield maar ik reed weer als vanouds.”

Reinier is heel erg to-the-point en heel doelgericht. Hij kan het zware, het emotionele eraf schaven. Als hij me een tip geeft, denk ik: ‘dat is een goed idee, heb ik zelf ook aan gedacht. Maar ik maak het vaak veel te zwaar, te beladen’. Reinier maakt het helder en overzichtelijk.”

Wilt u ook een coach die u verder helpt?

Neem contact op met:
Reinier Consultancy 06-13313752 of reinier@reinierconsultancy.nl