Plein- of straatvrees (agorafobie) is een angst die ontstaat om vertrouwde en veilige plekken te verlaten. Zulke plaatsen zijn bijvoorbeeld straten, pleinen, de supermarkt of het openbaar vervoer.
Het vermijden van zulke plekken kan zulke ernstige vormen aannemen dat iemand volledig aan huis gebonden raakt. Een agorafobie kan zich overigens ook voordoen zonder dat er sprake is van paniek.

Hoe herkent u straatvrees?

  • angst op een plaats of in een situatie te zijn van waaruit ontsnappen moeilijk (of genant) is, of waar geen hulp beschikbaar is als men een paniekaanval krijgt
  • angst om alleen buitenshuis te zijn
  • angst om zich midden in een massa te bevinden
  • angst om in een rij te moeten wachten
  • angst om op een brug te staan
  • angst om te reizen met bus, trein of auto.

Ook voor straatvrees is EMDR voor veel mensen een geschikte therapie. Vaak heeft men maar een paar uur nodig om van de vrees af te komen. Daarna wordt in de praktijk gekeken (getest) of de vrees ook echt weg is. Het kan voorkomen dat iemand nog een aantal coaching sessies nodig heeft om te leren omgaan met de ruimte die er ontstaat in het dagelijkse leven. Ook daar kan in worden voorzien.

Vermoed u dat u of iemand in uw omgeving straatvrees heeft? Er zijn veel mensen die hier een bepaalde periode in hun leven last van hebben. Reinier Consultancy kan u helpen!

Neem contact op voor een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek:
Reinier Consultancy 06-13313752 of reinier@reinierconsultancy.nl