Referentie: EMDR bij angst- en paniekklachten

Klachten

Sinds mijn 18e heb ik in variërende mate last van angst- en paniekklachten. Mijn klachten uiten zich vooral in situaties waar ik niet weg kan of die een ‘opgesloten gevoel’ geven, zoals: supermarkten, vergaderingen, (medische) afspraken, verjaardagen, restaurants en soms zelfs telefoongesprekken. In al die jaren ben ik heer en meester geworden in het vermijden van allerlei situaties, zowel privé als op het werk. Echter komt er een keer een moment in het leven dat het constant vermijden afbreuk doet aan je persoon, carrière en privéleven omdat mensen je niet begrijpen, je voor alles op de vlucht slaat en kansen in het leven letterlijk aan je voorbijgaan. Verder kost het (over)leven met zulke beperkingen ontzettend veel energie wat bij mij resulteerde in klachten zoals: constant een hoog stressniveau, slaapproblemen, hartkloppingen, duizeligheid, hoge bloeddruk, burn-out klachten en soms zelfs depressieve gevoelens. Kortom, veel te winnen en veel te verliezen.

Afspraak maken

Na vele jaren last te hebben van angst- en paniekklachten ben ik eind februari 2019 bij Reinier Consultancy terecht gekomen. Ik had Reiniers website al enkele jaren daarvoor gevonden maar nooit de stap gezet om een afspraak te maken, dit door de aard van mijn klachten. Van nature ben ik vrij sceptisch ingesteld maar door alle informatie op de website had ik het beeld gevormd van een zeer intelligente en sympathieke psycholoog/therapeut met een enorme drive en passie om mensen te helpen (dit beeld werd tijdens het intakegesprek bevestigd). Na een kort telefoongesprek stond de afspraak voor een intakegesprek ingepland voor een week later.

Intakegesprek

De afspraak voor het intakegesprek stond gepland voor vrijdag 1 maart en na een week stressen was het om 09:00 zo ver. Ik had me voorgenomen om een stukje te gaan wandelen (uitweg) tijdens het intakegesprek als de stress en angst de overhand zou nemen. Eenmaal aangekomen in Reiniers praktijkruimte was ik tegen verwachting in erg rustig en ontspannen. De mooie praktijkruimte is erg ruim en licht en Reinier wekt een ontspannen indruk. In de 1,5 uur die volgt heb ik over mijn klachten en mijn verleden verteld.

Ik heb het intakegesprek als zeer positief ervaren. Als je al zolang met deze klachten leeft wordt het een 2e natuur om lastige situaties en onderwerpen te vermijden op alle mogelijke manieren en gesprekken te sturen. Dit gaat je echter bij Reinier niet lukken. Reinier doorgrond personen en situaties snel en goed. Hierdoor kan hij snel tot de kern van het probleem komen en effectief behandelen.

Op basis van het intakegesprek heeft Reinier aanknopingspunten gevonden om EMDR toe te passen. De volgende afspraak is gemaakt voor 5 dagen later.

Therapie & EMDR

Een aantal jaren geleden had ik al eens een aantal EMDR-sessies elders gehad, helaas heeft dat destijds voor mij niet gewerkt. Ondanks deze ervaring ben ik vol vertrouwen, motivatie en de wil om te veranderen aan de therapie bij Reinier gestart. Tijdens de EMDR-sessies heb ik ook ervaren dat de sessies bij Reinier anders zijn ten opzichte van de vorige keer. Voorafgaand aan de EMDR-sessies zijn tijdens het intakegesprek de ‘probleempunten’ goed geïnventariseerd. Verder duren de sessies maximaal 2 uur in plaats van 30-45 minuten. Hierdoor is er voldoende tijd om de therapie grondig toe te passen en de probleemsituaties te verwerken wat naar mijn mening zeer effectief is. Tevens komt dit ook de doorlooptijd van de totale behandeling ten goede. Als laatste heb ik van Reinier ook veel feedback en advies ontvangen op mijn eigen gedrag en perceptie op bepaalde dingen. Ik heb dit als een zeer waardevolle toevoeging beschouwd.

De EMDR-sessies heb ik als positief ervaren, je kan merken dat Reinier veel ervaring heeft op dit gebied door de manier hoe hij de sessies in goede banen leidt. Na de eerste sessie heb ik nog 2 afspraken gehad voor EMDR met telkens een tussenpoos van 2 weken.

EMDR Effecten & Resultaten

Voor mij waren de effecten van de EMDR-sessies vrijwel meteen merkbaar, ik was dagenlang ontzettend moe met daarbij een ‘vol hoofd’. Na de eerste sessie hield deze vermoeidheid 4-5 dagen aan. Het eerste merkbare resultaat was tijdens een afspraak bij de tandarts, normaal was zo’n afspraak goed voor vele dagen/weken stress, echter niet deze keer. Ik merkte op dat de gedachte aan de stoel en situatie waar je niet weg kunt nauwelijks emotie te weeg bracht. Op dat moment relateerde ik dit nog niet aan de EMDR.

In de dagen daarop trok ook de sluier van vermoeidheid op en merkte ik op dat mijn algemene spanningsniveau (normaal gesproken bijna constant hoog) zeker met 50% gereduceerd was, ik voelde me veel vrijer en lichter, alsof iemand een paar kilo stenen van je schouders heeft getild. Het rare van deze effecten is dat het in veel situaties net lijkt of het nooit anders is geweest. Situaties die 10 tot 15 jaar lang ontzettend veel stress opleverden roepen nu amper nog emoties op, heel bijzonder! Deze positieve effecten hebben zich doorgezet naar mate meer EMDR-sessies volgden.

Nu, een maand na de laatste EMDR-sessie, kan ik alleen maar concluderen dat de therapie voor mij erg succesvol is geweest. Ik ben Reinier dan ook zeer dankbaar voor resultaten die ik vooraf niet voor mogelijk had gehouden. Ik zou anderen, met gelijksoortige klachten, absoluut aanraden om ze aan te pakken en vooral niet zo lang te wachten.

 

FB

2019-05-02T15:48:27+02:00 2 mei, 2019|Privéomgeving|