Pesten en de gevolgen

Ilse, 44 jaar

Wat doet het met je als je in je jeugd flink gepest wordt? Als volwassen vrouw kijkt Ilse terug op die tijd waarin ze zich continu afgewezen voelde.

“De oorsprong van mijn onbehagen ligt in mijn jeugd. Ik ben heel erg gepest.
Mijn vader was hoofd van de school en ik zat bij hem in de klas. Er was een groep meiden die het leuk vond om alles wat hij in hun ogen fout deed op mij bot te vieren. Mijn ouders hebben er wel wat van meegekregen, maar ze zaten zelf in een lastige periode. De school van mijn vader dreigde te gaan fuseren waardoor hij zijn baan zou kwijtraken. Dat zorgde voor veel spanning thuis.

Onze twee dochters zijn helaas ook gepest. Dat vind ik heel erg want je weet wat het is en je wil niet dat zij hetzelfde mee moeten maken. Mijn oudste dochter had toen ze jonger was een paranormale vriendin en zij deden de dingen anders dan de meerderheid van de klas. Daardoor hebben ze het heel moeilijk gehad.

Ik wilde toen ik jong was ook niet met de meute meegaan en dat werd niet geaccepteerd. Ik droeg bijvoorbeeld rokken omdat ik dat mooi vond. Dit was een reden om mij te pesten. Later trok ik broeken aan maar alleen omdat ik dat zelf wilde. Het pesten was vooral omdat ik de ‘dochter van’ was. Ik heb er later met mijn ouders over gepraat. Vooral mijn moeder voelde zich heel schuldig. Ik begrijp hun keuze van toen wel. Mijn broer is ook naar dezelfde school gegaan want dan hadden ze er weer twee leerlingen bij en was de kans groter dat de school zou blijven bestaan.

Nu hetzelfde met mijn dochters gebeurt, merk ik dat het pesten een groot effect op mij en mijn leven heeft gehad. Ik kijk altijd de kat uit de boom, vertrouw iemand niet snel. Ik ben een gevoelsmens en heb door het pesten extra voelsprieten gekregen. Ik moet echt het gevoel hebben dat ik veilig ben voordat ik mezelf kan zijn. Je niet goed genoeg voelen. Dat is wat pesten met je doet.

Mijn partner is drie jaar geleden door diabetes slechtziend geworden. Het is achteraf gezien voor mij de bekende druppel geweest. Hij is twintig jaar ziek en dat trekt een wissel op ons gezin. Nu is hij aan het revalideren in een gespecialiseerde kliniek in Apeldoorn waardoor hij drie dagen per week weg is. De combinatie met mijn onregelmatige tijden als verpleegkundige zorgt voor een stressvolle situatie. Nadat ik een nacht met mijn man in het ziekenhuis had gezeten, kon ik het niet meer aan. Ik was bang om een burn out te krijgen. Dan zou alles pas echt omvallen. Een vriendin van mij werkt bij Reinier in het gebouw en zij adviseerde me om eens met hem te gaan praten. Ik dacht: ‘laten we maar eens gaan kijken, baat het niet, schaadt het niet.’

Ik ging naar hem toe en zei dat ik vastliep door de hele situatie. Toen is hij verder gaan graven en kwam er een heel rijtje met oorzaken uit. Een voor een zijn die behandeld. Ik kende EMDR al. Op onze afdeling hadden we ooit een kindje van twee dat zich verslikt had en niet meer wilde eten. Ze was graatmager, er ging echt helemaal niets in. Toen kwam er een psycholoog bij en die heeft haar met een EMDR sessie weer aan het eten gekregen. Ik heb het als heel bijzonder ervaren dat een beetje tikken en praten zoveel kan doen. Per beeld hebben we alles behandeld wat me dwars zat. Ik begon met sommige onderwerpen op een tien en dan stopte ik als het een nul of een was geworden. Ik merk dat ik van dezelfde herinneringen niet meer emotioneel word. Het is er, het zal ook nooit meer weggaan, het hoort bij me. Maar het is geweest.

Mijn ene dochter is ook bij Reinier geweest. In eerste instantie wilde ze er niets van weten. ‘Ik ga toch niet naar een psycholoog’, zei ze. Ik zei tegen haar: ‘ik ben nu bijna 45 jaar en het heeft me dertig jaar gekost om erover heen te komen. Ik gun jou een ander leven.”

Bent u gepest en ervaart u nog steeds de gevolgen? U hoeft er niet mee rond te blijven lopen!

Neem contact op met:
Reinier Consultancy 06-13313752 of reinier@reinierconsultancy.nl

2017-05-31T10:06:30+02:00 28 juli, 2015|Privéomgeving, Referenties|