emdr kind ptss

In de Volkskrant van 29 juni 2017 pleiten wetenschappers en psychologen ervoor om kinderen in de Jeugdzorg standaard te onderzoeken op een posttraumatische stressstoornis (ptss).

Trauma’s kunnen ervoor zorgen dat stoornissen en gedragsproblemen zich steeds verder ontwikkelen. Dit is onnodig, aldus psychologen, omdat ptss goed behandeld kan worden.
Het onderzoek naar een ptss is kort, binnen 5 minuten, dit bespaart de zorg miljoenen extra per jaar.

“Voor het eerst wordt hard aangetoond dat EMDR-behandeling effectief is bij kinderen met ptss”

Ptss kan goed behandeld worden, binnen een paar weken.
Bij volwassenen is al langer bekend dat EMDR effectief is bij een trauma. In het onderzoek dat onlangs gepubliceerd werd, blijkt dat EMDR ook bij kinderen met ptss erg effectief is.  Na gemiddeld vier EMDR-behandelingen van drie kwartier had nog maar 7 procent van de onderzochte kinderen volledige ptss.

‘Het is verbazingwekkend’, zegt klinisch psycholoog Carlijn de Roos van de Universiteit van Amsterdam, ‘als je terugkijkt, blijkt soms wel dat een kind traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt, maar in de zorg wordt vaak gedacht in behandeling van stoornissen en niet gezocht naar de reden waarom ze zijn ontstaan.’

‘Het is schokkend om te zien hoe zo veel kinderen al zo lang in zorg zijn, en nog nooit een traumabehandeling hebben gehad’, zegt ook hoogleraar Agnes van Minnen van de Radboud Universiteit.

Bron: De Volkskrant 26-6-2017

Reinier Consultancy helpt ook kinderen met het verwerken van een trauma. Hierbij gebruik ik de EMDR methode. Meer informatie over traumaverwerking.

Meer informatie of een afspraak maken?
Neem contact op met Reinier Consultancy 06-13313752 of reinier@reinierconsultancy.nl