Daniëlle – Duurzaam met gevoel en verstand

Een organisatie staat of valt met de inzet van haar medewerkers. Doen zij waar ze goed in zijn, doen ze dit met plezier en levert hun werk de gewenste resultaten op? Soms niet. Iemand werkt boven zijn niveau, presteert niet optimaal of gaat met tegenzin naar het werk. Een conflictsituatie ligt op de loer. P&O manager Daniëlle Jolink van een groot autobedrijf geeft antwoord op de vraag: Wat kan een coach betekenen voor een bedrijf dat duurzaam wil ondernemen?

“Reinier heeft me in 2008 gebeld om te vragen of hij langs mocht komen voor een kennismakingsgesprek. We hadden op dat moment een situatie in ons bedrijf waarbij zijn hulp welkom was. We hebben veel bedrijven overgenomen inclusief personeel. Niet alle medewerkers passen automatisch in de cultuur van de nieuwe organisatie. Een medewerker van een overgenomen bedrijf werkte daar al zijn halve leven en paste niet in de nieuwe structuur en cultuur. Hij was wel heel erg betrokken bij de organisatie en zou uit zich zelf nooit een andere baan zoeken. Het dreigde op een conflictsituatie uit te lopen en de medewerker ging, ook vanwege psychische klachten, verzuimen. In eerste instantie hebben we het advies van de Arbodienst gevolgd. Die adviseerde om een psycholoog in te schakelen. De medewerker is met hem gaan praten en is er uit zichzelf mee gestopt. Daarna hebben we Reinier in de arm genomen die als mediator heeft opgetreden. Het resultaat? De medewerker is in dienst gebleven, bij dezelfde vestiging en onder een andere functiebenaming. Een win-winsituatie. De toegevoegde waarde van Reinier is dat hij snel vertrouwen krijgt en dat hij mensen op een goede manier benadert. Hij ziet dingen gelijk door. Deze medewerker bleek heel erg gehecht te zijn aan status en zeer loyaal te zijn aan het bedrijf. Ik vind het altijd belangrijk om vroegtijdig in te grijpen bij psychisch verzuim. Je moet het niet laten sudderen.

Baat het niet, schaadt het niet
Ik vind het ook prettig om gewoon met Reinier te sparren. Als hij in de buurt is komt hij soms even langs. Als ik dan tijd heb, drinken we een kop koffie. Je kunt veel van elkaar leren. Ik heb wel eens het idee dat hij mij zijdelings ook aan het coachen is. Hij geeft bepaalde ideeën mee waar ik later nog eens over nadenk. Sinds hij dat mediationtraject bij ons heeft gedaan, schakel ik hem redelijk vlot in. Als ik merk dat mensen in de knoei zitten, of dat nu door privé omstandigheden komt of door het werk, stel ik voor dat ze een keer met Reinier gaan praten. Als ik een medewerker voorstel om met een psycholoog te praten dan slaat hij dicht; ‘ik ben toch niet gek’. Daarom breng ik het op een andere manier die ik van Reinier heb geleerd. Ik zeg: ‘goh, zou het niet wat zijn om met iemand om tafel te gaan zitten die helemaal los staat van de organisatie, van het werk en van jou en jouw privé leven? Praat gewoon eens met hem en hoor hoe hij er tegenover staat. Baat het niet, dan schaadt het niet. Als je er na vijf minuten mee wilt ophouden, dan is dat ook prima.’ Ik krijg goede reacties terug. Ze zeggen dat het hen geholpen heeft. Ik hoor lang niet altijd wat er speelt, zeker als het om privé problemen gaat. Hoeft ook niet. Het gaat mij erom dat het hen versterkt heeft. Als het iemand persoonlijk versterkt, zie je dat ook terug in zijn werk. We schakelen Reinier in voor mediation, loopbaanbegeleiding en coaching in allerlei soorten situaties.

Gezondheid, ontwikkeling, bezetting
Ik werk hier sinds juni 2006. Ik heb me eerst op communicatie gericht. Dat was er niet. Niet tussen managers en medewerkers, niet tussen medewerkers en managers en onderling ook niet. Ik heb functionerings- en beoordelingsgesprekken ingevoerd. Daarvoor was het: ‘wie het hardste roept, krijgt salarisverhoging’. De afgelopen jaren zijn we hard gegroeid en hebben we hard gebouwd aan de organisatie. We hebben op alle fronten de basis gelegd: administratie, P&O, kwaliteit, communicatie, alles. Het kan altijd beter. Dat is onze instelling. Als we vaststellen dat het goed gaat, zeggen we: ‘het kan beter’. We kunnen nu de slag maken naar duurzaam HRM beleid. Zoals je in het verleden ISO had, heb je nu duurzaamheid. Zo kijken wij er tegenaan. Vorig jaar was duurzaamheid een van onze speerpunten. Iedereen denkt bij duurzaamheid aan het milieu. Duurzaamheid is eigenlijk gewoon continuïteit. Continuïteit van mensen, organisaties en de natuur. Wij zijn behoorlijk eigenwijs en geven overal onze eigen draai aan. We laten ons graag informeren en onderzoeken wat er op de markt is. We kunnen wel simpelweg een vragenlijst invullen om aan de eisen voor de certificering te voldoen. Maar dan is de beleving er niet. Duurzaam ondernemen is niet iets van een jaar. Het is voor onbepaalde tijd. Duurzaamheid in onze organisatie rust op drie pijlers: gezondheid, ontwikkeling, bezetting. We streven naar een duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers. We krijgen dit jaar de certificering ‘Erkend Duurzaam’ vanuit de Bovag. We zijn de eerste dealer die dit zelfstandig heeft bereikt, dus zonder hulp van de importeur.

Onafhankelijk
Als mensen dat doen waar ze goed in zijn, dan hebben ze plezier in hun werk en is er minder kans op verzuim. Tegenwoordig hebben we vitaliteitsmanagement: lichaam en geest horen in balans te zijn. Hier speelt een coach als Reinier een belangrijke rol in. Hij heeft bij ons in alle trajecten effect geboekt. Dat komt denk ik omdat hij heel snel analyseert en de knelpunten filtert. Hij kan zich goed in bepaalde rollen verplaatsen. Hij praat net zo gemakkelijk met de directeur als met iemand van de werkplaats. Hij weet een sfeer te creëren wat mij niet gemakkelijk zal lukken, want ik ben een van hen. Dat is misschien wel het belangrijkste: hij is onafhankelijk.

Heeft u behoefte aan een partner om mee te sparren? Of een onafhankelijk vertrouwenspersoon binnen uw bedrijf of organisatie?

Neem dan contact op met:
Reinier Consultancy 06-13313752 of reinier@reinierconsultancy.nl