Plasangst behandeling

PDSSinds zijn 15e heeft R. een vervelend probleem. In situaties waar hij niet zomaar naar de wc kon (colleges, theater, in de auto bij anderen/minder bekenden) kreeg hij enorme last van stress en fysiek ongemak (druk op de blaas, pijn in de onderbuik); plasangst.

“Dit ging soms zelfs zo ver dat ik op een skivakantie maar op de piste ben blijven wachten in plaats van op het feest wat 30 meter verderop werd gehouden omdat daar maar 3 wc’s waren voor 1000 (bierdrinkende) feestgangers.

Niemand begreep waar ik me druk om maakte en als mannen onder elkaar maak je er maar grappen over om het weg te lachen. Ik wilde geen ‘vreemd’ gedrag vertonen, vooral niet bij mensen die ik niet goed ken en waar ik een goede indruk wilde achterlaten en ging daardoor langzaam maar zeker, bepaalde situaties uit de weg. Dit heeft 15 jaar onder het oppervlakte gezeten en kwam altijd naar boven op momenten dat ik er niets mee kon.

Op advies van mijn moeder heb ik Reinier benaderd en ben geheel open-minded bij hem langs geweest. Ik ben nogal sceptisch als het om in mijn ogen alternatieve behandelingsmethoden gaat, maar ik dacht baat het niet dan schaadt het niet!

Tijdens de intake van een uur, viel ik een aantal keer bijna van mijn stoel omdat ik de gedachten aan de situaties die mij de problemen hebben opgeleverd normaal wegdrukte. Door er eens volledig op te concentreren kwamen er zelfs herinneringen naar boven waarvan ik niet eens meer wist dat ik die had. Reinier leefde mee, zonder te oordelen en met praktische voorbeelden uit zijn persoonlijke of clientèle ervaring. Ik ging bij hem weg met een zwaar hart, een leeg hoofd en eindelijk eens met het gevoel dat ik niet raar ben en niet alleen.

Een week later zijn we met de herinneringen aan de slag gegaan, wederom heb ik mijn sceptische pet afgezet en heb het laten gebeuren. De associaties die er tijdens de behandeling voorbij komen zijn prachtig, hartverscheurend, verdrietig en hilarisch tegelijk. Emotioneel een aardige achtbaan, maar het probleem waarmee ik zat, kwam maar weinig voorbij. Ik vertrok met het idee dat ik me anders zou moeten voelen, maar niets was minder waar! Ik voelde me niet gesterkt, niet verlost en alleen maar moe. Die avond ben ik als test naar de bioscoop gegaan (iets wat ik nooit deed) en was constant mijn lijf aan het checken of het al beter ging met mijn plasangst. Je raad het al, er zo actief op focussen maakt het natuurlijk niet beter.

Reinier en ik gingen uit elkaar met de afspraak dat we een maand later contact zouden hebben over hoe het nu ging. Ik zat al enige tijd thuis met een burn-out en had een moeilijke periode. Ik kon dus niet zo goed aangeven of het beter ging of niet. Totdat ik enkele weken daarna in de auto zat en mij bedacht dat ik al lange tijd geen fysieke klachten meer had gehad in relatie met naar de wc moeten. Heel subtiel ben ik bewust geworden van wanneer ik echt naar de wc moest of wanneer ik mezelf daarover opnaaide. Hierdoor werd mijn plasangst geleidelijk minder, mijn zelfvertrouwen groeide en ik kon het langer ophouden. Hierdoor is er een positieve spiraal ontstaan in mijn zelfvertrouwen en is de angst een stuk minder.

Hoe sceptisch ik ook aan het begin was, EMDR heeft ervoor gezorgd dat het monster kleiner en kleiner is geworden.”

Bewaren

Wilt u de angst om te plassen niet uw leven laten beheersen?
Neem dan contact op met:
Reinier Consultancy 06-13313752 of reinier@reinierconsultancy.nl

2017-07-04T13:26:47+02:00 9 augustus, 2015|Privéomgeving, Referenties|